BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Grzanki z wątróbką drobiową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne i proste w wykonaniu grzanki z wątróbką drobiową. Gotowe grzanki dla smakoszy wątróbki smakują wyśmienicie.

Grzanki z wątróbką drobiową Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Grzanki z wątróbką drobiową

 

  • bułki 2 duże,
  • masło do posmarowania kromek,
  • wątróbka 300 g,
  • mleko 1 szkl,
  • cebula 1 szt. większa,
  • jajka ugotowane na twardo 2 -3 szt,
  • ser żółty kawałek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do podsmażenia wątróbki,

Sposób przygotowania:

Grzanki z wątróbką drobiową
Farsz;

Wątróbkę obrać z błonek, opłukać i osuszyć. Zamoczyć na godzinę w mleku następnie osączyć. Wątróbkę oprószyć lekko mąką, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Podsmażoną, wystudzoną wątróbkę zmielić razem z ugotowanymi na twardo i obranymi jajkami a także z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą.

Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotowanie grzanek;

Dużą bułkę pokroić w poprzek. Następnie posmarować z obu stron,włożyć na blachę i upiec grzanki.

Na gotowe grzanki nałożyć farsz z wątróbki, posypać startem serem i ponownie zapiec do rozpuszczenia sera.

Podawać gorące, polane ketchupem.
Grzanki z wątróbką drobiową
Oczyszczoną wątróbkę moczymy około godziny w mleku następnie odsączamy
Grzanki z wątróbką drobiową
Odsączoną wątróbkę oprószamy lekko mąką i podsmażamy około 10 minut z obu stron
Grzanki z wątróbką drobiową
Podsmażoną ,wystudzoną wątróbkę mielimy razem z ugotowanymi jajkami i obraną cebulą
Grzanki z wątróbką drobiową
Przygotowujemy grzanki z pokrojonej dużej bułki które smarujemy i zapiekamy
Grzanki z wątróbką drobiową
Na grzanki nakładamy farsz i posypujemy startym serem
Grzanki z wątróbką drobiową
Grzanki gotowe do zapiekania