BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1428]

Wątróbka drobiowa z dodatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wątróbkę drobiową bardzo lubimy,wiec postanowiłam ją zrobić z dodatkiem jabłka i cebuli. Wątróbka wyszła bardzo smaczna. Teraz często w takiej postaci będę ją przygotowywać.

Wątróbka drobiowa z dodatkami

Składniki:

Wątróbka drobiowa z dodatkami

 

  • wątróbka drobiowa 400 g,
  • masło klarowne 5 łyżek,
  • cebula żółta 1 szt,
  • cebula czerwona 1 szt,
  • mąka 2 - 3 łyżki,
  • kwaśne jabłko 2 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • sól,pieprz do smaku,
  • w razie potrzeby przyprawa w płynie,
  • majeranek 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z dodatkami
Na głębszej patelni rozgrzać masło, dodać obraną pokrojoną w piórka cebule żółtą i czerwoną.

Gdy cebula będzie szklista dodać obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko kwaśne.

Poddusić pod przykryciem kilka minut.

Wyjąć jabłka i cebule na talerz, a na patelnię dodaj masła, włożyć oczyszczoną, umytą i osuszoną a także oprószoną mąką wątróbkę.

Podsmażyć aż wątróbka stanie się rumiana.

Pod koniec smażenia doprawić pieprzem, solą oraz przyprawą uniwersalną. Dodać podsmażoną cebule i jabłka posypać majerankiem.

W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawą płynną.

Podawać z ziemniaczkami.