mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Smażone krążki kabaczka w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna, szybka, warzywna przekąska na ciepło:)

Smażone krążki kabaczka w panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone krążki kabaczka w panierce

 

Sposób przygotowania:

Smażone krążki kabaczka w panierce
Kabaczka myję, osuszam, obieram ze skóry, kroję na plastry o grubości ok. 0,5 centymetra. Z każdego krążka wycinam nożem watowate wnętrze i pestki (utworzy się pierścień). Posypuję krążki kabaczka solą, pieprzem i słodką papryką. Jajko roztrzepuję na talerzu. Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą. Krążki kabaczka zanurzam najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, kładę po kilka krążków tak, aby nie zachodziły na siebie i smażę z obydwu stron na złoty kolor. Osączam na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło z ulubionymi sosami.
Smażone krążki kabaczka w panierce
Kabaczka obieram ze skórki i kroję na plastry o grubości 0,5 cm
Smażone krążki kabaczka w panierce
Z każdego plastra wykrawam nożem watowaty miąższ i pestki
Smażone krążki kabaczka w panierce
Krążki kabaczka zanurzam najpierw w jajku a potem w bułce tartej
Smażone krążki kabaczka w panierce
Krążki smażę na rzogrzanym oleju na patelni na złoto