edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Smażone talarki z młodych ziemniaczków

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszny dodatek do chłodników i barszczy :)

Smażone talarki z młodych ziemniaczków

Składniki:

Smażone talarki z młodych ziemniaczków

 

  • 75 dag młodych niedużych ziemniaczków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Smażone talarki z młodych ziemniaczków
Ziemniaki zalałam zimną wodą i starłam palcami skórkę. Jeśli skórka nie chce zejść, to nie ma problemu, bo taka młoda spokojnie może zostać usmażona. Wyjęłam je na ściereczkę i osuszyłam. Pokroiłam w dość grube talarki – tak około 1/2 cm. Na dużej i dość głębokiej patelni mocno rozgrzałam olej, wsypałam talarki i smażyłam je na dużym ogniu, odwracając łopatką. Chciałam, żeby się zrumieniły, ale nie spaliły. Następnie zmniejszyłam płomień i powolutku smażyłam ziemniaki od czasu do czasu mieszając. Kiedy były prawie miękkie, posoliłam i nakryłam przykrywką. Powolutku dusiłam jeszcze kilka minut. Na talerzach posypałam posiekanym koperkiem.

Tagi:

ziemniaki