Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szprotki to idealne rybki na pastę - są tłuste, intensywne i wyraziste w smaku i zapachu - taka pasta świetnie pasuje do kanapek i generalnie świeżego chleba.

Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami

 

  • świeże pieczywo lub grzanki
  • szczypiorek (posiekać / do dekoracji)
  • przyprawa pul biber (mielona)

 

  • Pasta kanapkowa:
  • 1 puszka szprotek (w oleju / lub wędzone)
  • 2 jajka (ugotować na twardo)
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 serek topiony (200 g)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • szczypiorek (pokroić)

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami
🔘 Pasta kanapkowa: wędzonym szprotkom usunąć ogonki i główki. Następnie do szprotek wędzonych dodać trochę oliwy z oliwek, (jeśli użyjemy szprotek z puszki, wtenczas z zawartością oleju) wrzucić do pojemnika z blendera. Później dodać jajka, ogórek kiszony, serek topiony i czosnek. Całość dobrze zmiksować, aż do powstania kremowej pasty. Do powstałej pasty jajeczno - serowej domieszać szczypiorek. Następnie odstawić do " przegryzienia " na 30 minut do lodówki.

🔘 Po wyjeciu pasty kanapkowej z lodówki posmarować nią grubo świeże pieczywo lub grzanki. Następnie kanapki posypać przyprawą pul biber, pokrojonym szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami
Całość dobrze zmiksować, aż do powstania kremowej jednolitej pasty.
Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami
Następnie szprotki wędzone, jajka, ogórek kiszony, serek topiony i czosnek wrzucić do pojemnika z blendera.
Pasta jajeczno - serowa ze szprotkami
Jaka i czosnek obrać i wędzonym szprotkom usunąć ogonki i główki.