iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Smietankowo-cynamonowe Torrijas.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Bardzo dobre ciastka smietankowe pachnace cynamonem.

Smietankowo-cynamonowe Torrijas.

Składniki:

Smietankowo-cynamonowe Torrijas.

 

 

  • 1 dluga bulka
  • 1 L mleka
  • 2 jajka
  • 3 lyzki plaskie budyñ smietankowy
  • 4 laski cynamonu
  • cynamon w proszku
  • cukier
  • olej
  • kolorowe cukiereczki do przybrania.

 

 

Sposób przygotowania:

Smietankowo-cynamonowe Torrijas.
Mleko wlewamy do garnka i wkladamy laski cynamonu,dodajemy cukier (ja dodalam 3 lyzki)lekko zagotowac do rozpuszczenia cukru(JA GOTOWALAM OK 15 MIN) na koniec gotowania dodajemy budyñ do rozpuszczenia, wyjac laski cynamonu i mleko ostudzic.Bulke kroimy na kromki grubosci ok 1 cm.Wystudzone mleko wlewamy do talerza glebokiego i moczymy kromki aby wciagnely mleko (UWAGA NIE DLUGO BO SIE ROZLATUJA)jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy widelcem.Namoczone kromki,obtoczyc w jajku i rumienimy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju(wlewamy oleju na patelnie ok 1 szklanki)na talerzu mieszamy cukier z cynamonem w proszku i obtaczmy jeszcze cieple Torrijas(lub posypujemy z dwoch stron ) dokladnie bo ten cukier sie rozpusci na cieplych kromkach i stworzy jakby "lukier".Dodatkowo mozna posypac cynamonem.Mozna przybrac kolorowymi cukiereczkami.

Tagi:

jajko jajka