Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Śmietanowo-czekoladowa góra rozmaitości

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł wpadł mi do głowy przypadkiem, kiedy zamierzałam zrobić stary deser;)

Śmietanowo-czekoladowa góra rozmaitości

Składniki:

Śmietanowo-czekoladowa góra rozmaitości

 

  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 150g mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • szklanka gorącej wody
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 100g żurawiny suszonej
  • 100g malin
  • 200g truskawek + kilka do dekoracji
  • kilka małych , okrągłych biszkopcików
  • 50g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietanowo-czekoladowa góra rozmaitości
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Wszystko mieszamy. Dodajemy połamane biszkopciki, żurawinę, truskawki i maliny i wszystko razem mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie mieszamy z masą śmietanowo-serową , wkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ( konsystencja będzie bardziej jak mus niż jak galaretka) Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę . Wyciągamy mus z lodówki, przekładamy na talerz ( powinno ładnie odejść) i polewamy go płynną czekoladą. Dekorujemy truskawkami i ew. liśćmi mięty. Mi została jeszcze czekolada z polewy, więc jak zastygła połamałam ją i dołożyłam jako dekorację.