pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Sodziaki z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje dzieci je uwielbiają! Sprawdzają się na drugie śniadanie i jako kolacja. Smakują każdemu. zdrowe i pożywne. Idealne ze szklanką mleka.

Sodziaki z bananami

Składniki:

Sodziaki z bananami

Ciasto na sodziaki

  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sodziaki z bananami
Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Mieszamy. Dodajemy sól i cukier. Wyrabiamy gęste ciasto, jeśli wydaje nam się zbyt rzadkie należy dosypać trochę mąki. na koniec delikatnie dodajemy pokrojone w plasterki banany.

Odstawiamy ciasto aby chwilę odpoczęło.

Smażymy na tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Podajemy z cukrem pudrem lub naturalnym jogurtem.

Tagi:

dania banany