Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1092]

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny, a będzie gotowa. Smacznego.

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym

Składniki:

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym

Owsianka:

  • półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag ulubionej chałwy
  • 2 łyżki rodzynek

Mus:

  • 1 szklanka świeżych truskawek
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • odrobina masła do posmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym
1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka zrumienienia skorupka.

3. W tym czasie gdy owsianka się piecze przygotowujemy mus: truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i miksujemy blenederem na gładki mus dodając cukier do smaku.

4. Upieczoną owsiankę podajemy polewając ją musem według uznania.

5. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.