Sposób przygotowania:
Rigatoni z batatem i chorizo
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.
Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).
Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D
Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.
Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).
Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D
zosiani