Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rigatoni z batatem i chorizo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie słodkiego ziemniaka z intensywnym w smaku chorizo, podkreślone chrupiącymi orzechami i podana z makaronem to fajny pomysł na szybki obiad po ciężkim dniu

Rigatoni z batatem i chorizo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rigatoni z batatem i chorizo

 

  • 1 opakowanie makaronu rigatoni
  • 100 gram chorizo
  • 1 batat
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 garść orzechów pecan
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2/3 szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rigatoni z batatem i chorizo
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy. 

Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente). 

Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D
Rigatoni z batatem i chorizo
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Rigatoni z batatem i chorizo
Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.
Rigatoni z batatem i chorizo
Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).
Rigatoni z batatem i chorizo
Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D

Tagi:

makaron bataty