Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Cukinia małosolna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kwaszę cukinię w ten sposób co kilka dni i zużywam na bieżąco. Można robić ogórki małosolne, można też i cukinię.

Cukinia małosolna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia małosolna

 

  • Na jeden litrowy słój:
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • liśc chrzanu
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Cukinia małosolna
Na dno słoika włożyć koper z nasieniem, 2 zabki czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Cukinię pokroić na grube krążki. Do słoja włożyć ciasno pokrojoną cukinię.

Na wierzch położyć ząbek czosnku i przykryć liściem chrzanu.

Przygotować zalewę: szklankę wody zagotować z płaską łyżeczką soli. Gorącą zalewą zalać cukinie.

Zakręcić słój i odstawić do ukwaszenia.
Cukinia małosolna
Na dno słoja włożyć czosnek, chrzan i koper
Cukinia małosolna
Na przyprawy włożyć pokrojoną w krążki cukinię
Cukinia małosolna
Słój z cukinią przykryć liściem chrzanu.