caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Sok z owoców jagodowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W sam raz do herbaty i nie tylko

Sok z owoców jagodowych

Składniki:

Sok z owoców jagodowych

 

  • 1kg cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg dowolnych owoców jagodowych (bez czarny, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, aronia, poziomki, truskawki itp.)

Sposób przygotowania:

Sok z owoców jagodowych
Owoce przebrać, oczyścic i przepłukać. Do garnka włozyć owoce, wsypac cukier, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania). Gotowy sok przecedzić przez gęste sito lub czystą lniana ściereczkę. Przelać do butelek lub słoików, pasteryzować 15-20 minut. Owoce mozna wcześniej rozgnieść. Taki sok można m.in. wykorzystywać jako napój po rozcieńczeniu wodą lub do herbaty.

Tagi:

beza bezy