Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Sok z porzeczek czerwonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimą najlepiej mi smakują soki z własnej produkcji. Polecam sok z porzeczek.

Sok z porzeczek czerwonych

Składniki:

Sok z porzeczek czerwonych

 

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 3 kg cukru
  • 3 łyżki kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Sok z porzeczek czerwonych
Czerwone porzeczki umyć, a następnie osuszyć. Zalać je 3 litrami wody, zagotować i gotować jeszcze 10 minut.Do soku dodać cukier i zagotować. Następnie dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.Gorący sok porzeczkowy wlać do ciepłych słoików. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.Sok ten rozcieńcza się z wodą.Ze składników wyjdzie ok. 4 litry soku.