Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne ciasto bez pieczenia z porzeczkami z masą mascarpone, posypane batonami Grześkami, przygotujesz w 30 minut. Porzeczki można zastąpić innymi owocami.

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

 

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki borowikowe
  • 14 ciastek herbatników
  • ½ szk. mleka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • ½ szk. cukru pudru
  • 2 batony Grześki
  • 100 g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

I

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

1. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 2 szk. gorącej wody. Galaretki borowikowe rozpuszczam w 1 szk. gorącej wody. Galaretkę cytrynową łączę z porzeczkami. Galaretki odstawiam do stężenia lekkiego.
2. Na dnie formy układam herbatniki namoczone w mleku.

II

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

3. Śmietany ubijam mikserem, dodaję cukier puder, mascarone i ostudzone galaretki borowikowe.
4. Połowę masy wykładam na ciastka, wstawiam na 30 minut do lodówki.

III

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

5. Na masę wykładam galaretki cytrynowe z porzeczkami , następnie pozostałą masę śmietankową.

IV

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

6. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi batonami Grześkami.
7. Ciasto chłodzę w lodówce około 2 godzin

V

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami

8. Gotowe.
9. Smacznego