ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Babka na maślance z czarnymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotna, bardzo smaczna babka na maślance z czarnymi porzeczkami, w sam jako dodatek do poobiedniej kawy.

Babka na maślance z czarnymi porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na maślance z czarnymi porzeczkami

 

  • 2 szklanki maślanki
  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek małych
  • 1szklanka owoców czarnej porzeczki
  • Olejek waniliowy

Sposób przygotowania:

Babka na maślance z czarnymi porzeczkami
Przesiewamy dwie szklanki mąki pszennej, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżkę mąki kokosowej. Wbijamy pięć jajek. Dodajemy pól szklanki cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkie, może dodać mniej). Odmierzamy dwie szklanki maślanki i dodajemy olejek waniliowy. Wyrabiamy dobrze wszystkie składniki mikserem na jednolitą masę. Dodajemy szklankę owoców czarnej porzeczki i delikatnie mieszamy.

Wylewamy do wysmarowanej formy i pieczemy około 40-50 minut.
Babka na maślance z czarnymi porzeczkami
Przesiać dwie szklanki mąki pszennej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Babka na maślance z czarnymi porzeczkami
Do przesianej mąki dodajemy pięć małych jajek
Babka na maślance z czarnymi porzeczkami
Odmierzamy dwie szklanki świeżej maślanki
Babka na maślance z czarnymi porzeczkami
Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy szklankę czarnej porzeczki