Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 321]

Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zależności od tego, jakich owoców się użyje, wtemczas można przygotować nadzienie z większą lub mniejszą ilością cukru.

Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami

 

  • porzeczki lub żurawina
  • papier do pieczenia

 

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 1/2 kostki drożdży (świeże)
  • 250 ml mleka
  • 100 g. cukru
  • 1 łyżkę mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • 500 g. mąki (przesiać)
  • szczypta soli
  • 100 g. margaryny (miękka)

 

  • NADZIENIE TWAROGOWE
  • 250 g. twarogu
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • mleko (do rozcienczenia)

 

  • CIASTO NA KRUSZONKĘ
  • 100 g. cukru
  • 100 g. mąki (przesiać)
  • 100 g. masła

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
► Ciasto drożdżowe: w naczyniu z mlekiem ( o temperaturze pokojowej ) rozpuścić pokruszone drożdże, później dodać cukier, rum i 1 łyżkę mąki, wszystko razem wymieszać i odstawić na około 15 minut. Następnie do mieszanki drożdżowej wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, wbić żółtka, dodać margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto opruszyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny, do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

► Ciasto na kruszonkę: w przypadku ciasta na kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i zagnieść palcami ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

► Nadzienie twarogowe: w odpowiednio dużym naczyniu wymieszać twaróg z budyniem i cukrem. Następnie wlać tyle mleka, aby mieszankę twarogową można było łatwo wycisnąć z torebki z ozdobnym dziobkiem.

► Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto przez chwilę, uformować z ciasta wałek i pokroić na równe części. Z każdej części ciasta uturlać w dłoni okrągłe kulki, każdą kulkę spłaszczyć dłonią i uformować okrągłe placki. Placki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( w dużych odstępach - ciasto rośnie - na blasze mieści się około 8 placków ). Gdy placki się trochę napuszą ( po około 15 minutach ) wtenczas na środku placka wgnieść dołek dnem szklanki. W środek drożdżówki wycisnąć z torebki lub umieścić 2 kopiaste łyżki nadzienia. Na wierzchu położyć porzeczki lub żurawinę. Drożdżówki obficie posypać kruszonką i brzegi popędzelkować roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarniku i piec około 25 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.
Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
Drożdżówki obficie posypać kruszonką i brzegi popędzelkować roztrzepanym jajkiem - ciasto wstawić do piekarniku i piec na złoty kolor.
Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
Na środku drożdżówki na wierzchu nadzienia, ułożyć porzeczki lub żurawinę.
Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
Placki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i na środku umieścić 2 kopiaste łyżki nadzienia.
Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
Po wyrośnięciu zagnieść ciasto - pokroić i uturlać w dłoni okrągłe kulki - każdą kulkę spłaszczyć i uformować okrągłe placki.