Sposób przygotowania:
Drożdżówki z twarogiem i porzeczkami
► Ciasto drożdżowe: w naczyniu z mlekiem ( o temperaturze pokojowej ) rozpuścić pokruszone drożdże, później dodać cukier, rum i 1 łyżkę mąki, wszystko razem wymieszać i odstawić na około 15 minut. Następnie do mieszanki drożdżowej wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, wbić żółtka, dodać margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto opruszyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny, do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
► Ciasto na kruszonkę: w przypadku ciasta na kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i zagnieść palcami ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
► Nadzienie twarogowe: w odpowiednio dużym naczyniu wymieszać twaróg z budyniem i cukrem. Następnie wlać tyle mleka, aby mieszankę twarogową można było łatwo wycisnąć z torebki z ozdobnym dziobkiem.
► Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto przez chwilę, uformować z ciasta wałek i pokroić na równe części. Z każdej części ciasta uturlać w dłoni okrągłe kulki, każdą kulkę spłaszczyć dłonią i uformować okrągłe placki. Placki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( w dużych odstępach - ciasto rośnie - na blasze mieści się około 8 placków ). Gdy placki się trochę napuszą ( po około 15 minutach ) wtenczas na środku placka wgnieść dołek dnem szklanki. W środek drożdżówki wycisnąć z torebki lub umieścić 2 kopiaste łyżki nadzienia. Na wierzchu położyć porzeczki lub żurawinę. Drożdżówki obficie posypać kruszonką i brzegi popędzelkować roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarniku i piec około 25 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.
► Ciasto na kruszonkę: w przypadku ciasta na kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło i zagnieść palcami ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
► Nadzienie twarogowe: w odpowiednio dużym naczyniu wymieszać twaróg z budyniem i cukrem. Następnie wlać tyle mleka, aby mieszankę twarogową można było łatwo wycisnąć z torebki z ozdobnym dziobkiem.
► Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto przez chwilę, uformować z ciasta wałek i pokroić na równe części. Z każdej części ciasta uturlać w dłoni okrągłe kulki, każdą kulkę spłaszczyć dłonią i uformować okrągłe placki. Placki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( w dużych odstępach - ciasto rośnie - na blasze mieści się około 8 placków ). Gdy placki się trochę napuszą ( po około 15 minutach ) wtenczas na środku placka wgnieść dołek dnem szklanki. W środek drożdżówki wycisnąć z torebki lub umieścić 2 kopiaste łyżki nadzienia. Na wierzchu położyć porzeczki lub żurawinę. Drożdżówki obficie posypać kruszonką i brzegi popędzelkować roztrzepanym jajkiem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarniku i piec około 25 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /, na złoty kolor.