Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić? Idealne na imprezy.

Drożdżówki z jagodami i porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

 

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 320 g porzeczki czerwonej z jagodami
  • 25 g cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • Składniki na lukier:
  • 200 g cukru
  • 40 g soku z limonki

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

I

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Przygotowanie rozczynu z drożdży oraz ciasta drożdżowego do przygotowania bułek.

Sposób przygotowania rozczynu:
1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Sposób przygotowania ciasta:
1. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

II

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Przygotowanie z ciasta drożdżowego bułek, ciasto dzielimy na 14 porcji.

Sposób przygotowania nadzienia:

1. Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką.
Sposób przygotowania lukru:
1. Cukier blenduję blenderem, przekładam do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut.

Sposób przygotowania bułek:
1. Ciasto wyrośnięte przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.

III

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
Nakładanie nadzienia z jagód i porzeczki.

2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.

IV

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
układanie bułek na blaszce wyłozoenj papierem do pieczenia.

3. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

V

Drożdżówki z jagodami i porzeczką
smarujemy bułki lukrem.

4. Po upieczeniu studzę bułeczki, lukruję smarując lukrem.

VI

Drożdżówki z jagodami i porzeczką

5. Bułeczki gotowe.
6. Smacznego.