Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Sól morska grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna aromatyczna przyprawa idealna do sosów, zup, mięs oraz dań z kapusty. Polecam do wypróbowania :)

Sól morska grzybowa

Składniki:

Sól morska grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Sól morska grzybowa
Wybieramy duże suszone kapelusze, polecam podgrzybki i maślaki. Ważne by grzyby były dobrze wysuszone, a kapelusze kruche. Grzyby najpierw kruszymy w dłoniach następnie w moździerzu lub robocie kuchennym. Jeśli zależy nam na czasie warto użyć robota kuchennego. Do robota wsypujemy sól i wstępnie rozkruszone kapelusze. Miksujemy, aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Tak uzyskaną przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w suchym zaciemnionym miejscu. 

Tagi:

grzyby