ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa ze świeżych grzybów z kurkumą podagrycznikiem, lubczykiem suszonym. Bardzo smaczna w sam raz na jesienny obiad.

Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem

 

  • około 2 kg świeżych podgrzybków
  • około 2 litry wody
  • 3 listki laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • sól kurkuma i pieprz mielony czarny do smaku
  • 2 cebule
  • 1 duży jogurt naturalny 400ml
  • mały pęczek podagrycznika
  • pól łyżeczki suszonego lubczyku

 

  • zawiesina do zagęszczenia sosu:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
Z grzybów usuwamy zanieczyszczenia i płuczemy. Pokrojone grzyby kroimy i gotujemy z dodatkiem soli. Z ugotowanych grzybów wylewamy wodę i odsączamy na durszlaku. W garnku gotujemy wodę z solą, listkami laurowymi i kostką rosołową oraz pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy suszony lubczyk, szczyptę kurkumy i czarny mielony pieprz.

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony podagrycznik, grzyby i zagęszczamy wodą z mąką. Doprawiamy do smaku solą. Kiedy wszystko się zagotuje, zestawiamy z ognia, czekamy kilka minut i dodajemy duży jogurt naturalny, mieszamy wszystko.

Podajemy z ugotowanym makaronem.
Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
Z grzybów usuwamy zanieczyszczenia i płuczemy
Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
Pokrojone grzyby kroimy i gotujemy z dodatkiem soli
Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
W garnku gotujemy wodę z solą, listkami laurowymi i kostką rosołową
Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
Dodajemy suszony lubczyk, szczyptę kurkumy i czarny mielony pieprz
Zupa ze świeżych grzybów z podagrycznikiem
Pod koniec gotowania dodajemy podagrycznik, grzyby i zagęszczamy wodą z mąką.