pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sól sezamowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

znana też pod nazwą Gomasio

Sól sezamowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sól sezamowa

 

 

Sposób przygotowania:

Sól sezamowa
Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.
Sól sezamowa
Gomasio
Sól sezamowa
Gomasio