Sposób przygotowania:
Sorbet cytrynowy z wódką
Obierz cytrynę cienko ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokrój skórkę w długie cieniutkie paseczki (lub zetrzyj skórkę z cytryny na tarce).
Zmieszaj skórkę, cukier i wodę w małym rondelku. Mieszaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut (nie mieszaj).
Przelej do dzbanka, zachowując skórkę cytrynową. Ostudź.
Zmieszaj sok z wódką i wlej do syropu, a następnie zmiksuj z białkiem jajka.
Możesz też nalać sok, wódkę i syrop do małego naczynia, przykryj i zamroź aż stwardnieje.
Posiekaj cytrynową mieszankę i zmiksuj z białkiem jajka tak, aby uzyskać gładką masę. Z powrotem przelej do naczynia i zamroź.
Podaj sorbet posypany zachowaną skórką cytrynową.
Zmieszaj skórkę, cukier i wodę w małym rondelku. Mieszaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut (nie mieszaj).
Przelej do dzbanka, zachowując skórkę cytrynową. Ostudź.
Zmieszaj sok z wódką i wlej do syropu, a następnie zmiksuj z białkiem jajka.
Możesz też nalać sok, wódkę i syrop do małego naczynia, przykryj i zamroź aż stwardnieje.
Posiekaj cytrynową mieszankę i zmiksuj z białkiem jajka tak, aby uzyskać gładką masę. Z powrotem przelej do naczynia i zamroź.
Podaj sorbet posypany zachowaną skórką cytrynową.