misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sorbet cytrynowy z wódką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podaj sorbet posypany zachowaną skórką cytrynową....

Sorbet cytrynowy z wódką

Składniki:

Sorbet cytrynowy z wódką

 

  • 1 cytryna
  • 1 filiżanka cukru pudru
  • 2,5 filiżanki wody
  • 1/2 filiżanki soku z cytryny
  • 1/4 filiżanki wódki
  • 1 białko jajka

 

Sposób przygotowania:

Sorbet cytrynowy z wódką
Obierz cytrynę cienko ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Pokrój skórkę w długie cieniutkie paseczki (lub zetrzyj skórkę z cytryny na tarce).
Zmieszaj skórkę, cukier i wodę w małym rondelku. Mieszaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 5 minut (nie mieszaj).
Przelej do dzbanka, zachowując skórkę cytrynową. Ostudź.
Zmieszaj sok z wódką i wlej do syropu, a następnie zmiksuj z białkiem jajka.
Możesz też nalać sok, wódkę i syrop do małego naczynia, przykryj i zamroź aż stwardnieje.
Posiekaj cytrynową mieszankę i zmiksuj z białkiem jajka tak, aby uzyskać gładką masę. Z powrotem przelej do naczynia i zamroź.
Podaj sorbet posypany zachowaną skórką cytrynową.

Tagi:

jajko jajka