Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sorbet jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy tylko zaczyna się sezon na jagody, zawsze robię ten sorbet.

Sorbet jagodowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sorbet jagodowy

 

  • 40- 50 dag jagody,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 2-3 łyżki cukier,
  • 2 łyżki oda mineralna gazowana

Sposób przygotowania:

Sorbet jagodowy
Jagody( ja użyłam mrożonych) przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby się delikatnie rozmroziły( ale tylko delikatnie), następnie dodać do nich cukier i wodę mineralną( ewentualnie jakiś sok). Całość zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć, zamrozić( przez około 2 godziny). Po upływie tego czasu przełożyć do pucharków i od razu podawać.
Sorbet jagodowy
Sorbet jagodowy
Sorbet jagodowy
Sorbet jagodowy