Miśka

Miśka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Sorbet malinowy i kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po prostu rozpływa się w ustach;)

Sorbet malinowy i kakaowy

Składniki:

Sorbet malinowy i kakaowy

 

  • Masa malinowa
  • 50dag malin, 20dag cukru, 2 łyżki soku z cytryny, białko, liście mięty, cukier puder.
  • Masa kakaowa
  • 3 łyżki kakao, 10dag cukru, cukier waniliowy, białko, wiórki czekoladowe.

 

Sposób przygotowania:

Sorbet malinowy i kakaowy
Przygotowanie: 1) Przebrane i opłukane maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować i przetrzeć przez sito. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, wlać pół szkl. wody i podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Dodać puree malinowe oraz sok z cytryny i przelać do płaskiego naczynia. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy masa będzie prawie zamarznięta wymieszać mikserem i połączyć z ubitym białkiem. Ponownie wstawić do zamrażarki. 2) Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, kakao, wlać 2 szkl. wody i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy, wymieszać i o9studzic. Przelać do płaskiego naczynia i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Nim masa zgęstnieje, wymieszać mikserem, dodać ubite białko i ponownie włożyć do zamrażarki. 3) Kulki sorbetów nałożyć do pucharków. Sorbet malinowy udekorować listkami mięty, owocami i wiórkami czekoladowymi. Wierzch deseru posypać cukrem pudrem.