Sposób przygotowania:
Sorbet malinowy i kakaowy
Przygotowanie: 1) Przebrane i opłukane maliny (kilka odłożyć do dekoracji) zmiksować i przetrzeć przez sito. Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, wlać pół szkl. wody i podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Dodać puree malinowe oraz sok z cytryny i przelać do płaskiego naczynia. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy masa będzie prawie zamarznięta wymieszać mikserem i połączyć z ubitym białkiem. Ponownie wstawić do zamrażarki. 2) Do garnka o grubym dnie wsypać cukier, kakao, wlać 2 szkl. wody i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy, wymieszać i o9studzic. Przelać do płaskiego naczynia i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Nim masa zgęstnieje, wymieszać mikserem, dodać ubite białko i ponownie włożyć do zamrażarki. 3) Kulki sorbetów nałożyć do pucharków. Sorbet malinowy udekorować listkami mięty, owocami i wiórkami czekoladowymi. Wierzch deseru posypać cukrem pudrem.