migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sorbet truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mocno truskawkowy sorbet to idealny deser na upalny dzień. Ilość cukru można dostosować pod swój smak.

Sorbet truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowy
Przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić.

Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop. Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin.

Co godzinę pojemnik wystawić z zamrażarki i całość zmiksować. Po 5-6 godzinach sorbet jest gotowy.

Jeśli sorbet planujemy podać następnego dnia i zostawimy na dłużej w zamrażarce to przed podaniem trzeba wystawić z zamrażarki aby trochę odpuścił i dopiero nakładać łyżką do lodów.

Masę truskawkową można także wlać do pojedynczych foremek na lody.
Sorbet truskawkowy
Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować. Gotowy syrop wystudzić.
Sorbet truskawkowy
Truskawki umyć, dokładnie osuszyć na sicie.
Sorbet truskawkowy
Truskawki zmiksować na mus. Dodać sok z cytryny i wystudzony syrop.
Sorbet truskawkowy
Wszystko zmiksować i przelać do pojemnika. Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić ok 5-6 godzin.