kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Deser jogurtowy z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i mało kaloryczny deser jogurtowy z porzeczkami. Przygotowany na jogurcie naturalnym z dodatkiem ksylitolu. Polecam na deser lub podwieczorek.

Deser jogurtowy z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jogurtowy z porzeczkami

 

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 opakowania czerwonej galaretki
  • 3/4 szklanki obranych z gałązek porzeczek

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy z porzeczkami
Galaretkę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. 

Porzeczki odrywamy od gałązek i przekładamy na cedzak, myjemy i odsączamy z wody. Odsączone porzeczki wkładamy do lekko stężonej galaretki i mieszamy. Połowę wkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Do miski wkładamy jogurt i dodajemy ksylitol, wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy do pucharków na stężoną galaretkę z porzeczkami.

Na wierzch wkładamy resztę galaretki z porzeczkami.
Deser jogurtowy z porzeczkami
Żelatynę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy.
Deser jogurtowy z porzeczkami
Obrane z gałązek porzeczki myjemy i odsączamy z wody.
Deser jogurtowy z porzeczkami
Jogurt naturalny, ksylitol i letnią żelatynę mieszamy do połączenia.
Deser jogurtowy z porzeczkami
Do stężonej galaretki owocowej wsypujemy porzeczki i mieszamy.