WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Deser z kaszy manny z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser z ugotowanej i schłodzonej kaszy manny na mleku. Podany z przetartymi porzeczkami czarnymi i czerwonymi.

Deser z kaszy manny z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kaszy manny z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Deser z kaszy manny z porzeczkami

ETAP 1:

Do rondelka wlać szklankę zimnego mleka. Zagotować. Kaszę manną i cukier wymieszać w odrobinie zimnej wody. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszę manną z cukrem. Gotować ok. 5 minut aż kasza zgęstnieje. Przelać do salaterki i wystudzić a następnie włożyć do lodówki żeby stężała (u mnie cała noc).

Zimną stężałą kaszkę wyłożyć do góry dnem na talerzyk.

Porzeczki oddzielić od szypułek i wrzucić do kubka. Wsypać cukier waniliowy i rozetrzeć wszystko widelcem aż powstanie gęsty przecier. Takim przecierem polać kaszę manną.

Deser z kaszy manny z porzeczkami
Kasza manna po schłodzeniu wyłożona na talerz
Deser z kaszy manny z porzeczkami
Porzeczki czerwone i czarne przetarte widelcem z cukrem waniliowym
Deser z kaszy manny z porzeczkami
Kasza manna po ugotowaniu przelana do salaterki
Deser z kaszy manny z porzeczkami
Kasza manna w trakcie gotowania w rondelku