kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na małe i pyszne babeczki z porzeczkami. Szybkie i proste w przygotowaniu - bez użycia miksera. Polecam na deser lub podwieczorek.

Jogurtowe babeczki z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

 

  • 1/2 szklanki porzeczek ( bez gałązek)
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki z dużym czubkiem cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki

Sposób przygotowania:

Jogurtowe babeczki z porzeczkami
Porzeczki odrywamy od gałązek i przekładamy na cedzak, myjemy i odsączamy z wody.

Do miski wkładamy jogurt i oba cukry, olej i wybijamy jajko, mieszamy. 

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, dokładamy odsączone z wody porzeczki i ponownie mieszamy.

Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jogurtowe babeczki z porzeczkami.
Owoce porzeczki przekładamy na cedzak i myjemy.
Jogurtowe babeczki z porzeczkami.
Składniki na babeczki ( oprócz mąki, proszku do pieczenia i porzeczek ) wkładamy do miski i mieszamy.
Jogurtowe babeczki z porzeczkami.
Do ciasta na babeczki dodajemy porzeczki i mieszamy.
Jogurtowe babeczki z porzeczkami.
Do silikonowych foremek przekładamy przygotowane ciasto.