marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet truskawkowy z wódką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Truskawki oczyścić,umyć oraz zmiksować z pozostałymi składnikami.Zamrażać w pojemniku ok.3-4 h.Podawać.

Sorbet truskawkowy z wódką.

Składniki:

Sorbet truskawkowy z wódką.

 

  • 300 g. świeżych truskawek,
  • 60 ml.wódki waniliowej "Finlandia",
  • 1/2 szklanki soku ze świeżej cytryny,
  • cukier puder,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowy z wódką.
Truskawki przebrać, usunąć szypułki i umyć w durszlaku w bieżącej wodzie. Sok wycisnąć z cytryny, pestki wybrać łyżeczką i wyrzucić. Wódkę odmierzyć miarką i dodać wraz z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem do truskawek w dużym naczyniu. Zmiksować wszystko blenderem na pulpę. Przełożyć masę truskawkową do pojemnika z pokrywką i włożyć do zamrażalnika na 3-4 godz., co jakiś czas zaglądać i przemieszać widelcem masę, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z deserem i gałkownicą przełożyć do wysokich czarek (mogą być do szampana). Udekorować świeżymi listkami mięty i podawać.