marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet z cachaca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten sorbet uchodzi za deser z kuchni brazylijskiej ze względu na mały akcent jak ten trunek.Jest on zbyt drogi na co dzień,ale raz się żyje!

Sorbet z cachaca

Składniki:

Sorbet z cachaca

 

  • 2 l. lemoniady cytrynowej,
  • 60 ml.wódki"Pitu Cachaca",
  • garstka świeżych listków mięty,
  • 3-4 łyżeczki cukru brązowego.

 

Sposób przygotowania:

Sorbet z cachaca
Listki mięty po zerwaniu z ogródka czy doniczki obowiązkowo opłukać i strzepnąć lub osuszyć lekko. Zmiażdżyć, utoczyć w dłoni w miniaturowe kuleczki. Z przegotowanej wody i wyciśniętych cytryn lub limonek sporządzić lemoniadę, ale bez pestek. Można także kupić gotową, jeśli można dostać w sklepie. Do lemoniady dodać z trzy lub cztery łyżeczki cukru brązowego,kuleczki mięty i dozę wódki brazylijskiej. Wlać do pojemnika do sorbetów lub lodów. Zamknąć szczelnie pokrywkę i schować do zamrażalnika na 3-4 godz. Co jakiś czas doglądać deser i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć i otworzyć pojemnik i porcjować deser do pucharków. Podawać od razu.