Sposób przygotowania:
Sorbet z cachaca
Listki mięty po zerwaniu z ogródka czy doniczki obowiązkowo opłukać i strzepnąć lub osuszyć lekko. Zmiażdżyć, utoczyć w dłoni w miniaturowe kuleczki. Z przegotowanej wody i wyciśniętych cytryn lub limonek sporządzić lemoniadę, ale bez pestek. Można także kupić gotową, jeśli można dostać w sklepie. Do lemoniady dodać z trzy lub cztery łyżeczki cukru brązowego,kuleczki mięty i dozę wódki brazylijskiej. Wlać do pojemnika do sorbetów lub lodów. Zamknąć szczelnie pokrywkę i schować do zamrażalnika na 3-4 godz. Co jakiś czas doglądać deser i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć i otworzyć pojemnik i porcjować deser do pucharków. Podawać od razu.