Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sorbet z truskawek i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekki sorbet z truskawek i skarmelizowanej cukinii.

Sorbet z truskawek i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sorbet z truskawek i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Sorbet z truskawek i cukinii
Cukinię obrać, usunąć jej pestki. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelnię wlać sok wyciśnięty z cytryn i miód. Podgrzewać tak długo, aż większość płynu odparuje, a miód zacznie się pienić i brązowieć. Wrzucić do niego cukinię. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie, a prawie cały płyn odparuje. Do miski blendera wrzucić zamrożone truskawki i przestudzoną skarmelizowaną cukinię. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. W razie potrzeby sorbet można dodatkowo zmrozić w zamrażalniku. Gotowy sorbet rozłożyć do pucharków i podawać.
Sorbet z truskawek i cukinii
Obrana i pokrojona w niezbyt dużą kostkę cukinia.
Sorbet z truskawek i cukinii
Pieniący się na patelni miód z sokiem cytrynowym.
Sorbet z truskawek i cukinii
Cukinia usmażona w skarmelizowanym miodzie.
Sorbet z truskawek i cukinii
Przestudzona cukinia i zamrożone truskawki w misce blendera.

Tagi:

cukinia