Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos bałkański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do mięs z grilla.

Sos bałkański

Składniki:

Sos bałkański

 

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml majonezu
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos bałkański
Paprykę i papryczkę chili pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Dodać obraną i pokrojoną w cząstki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać majonez i śmietanę. Wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz.