Sposób przygotowania:
Sos beszamelowy(potrawka)
Podaje porcję na prawie 5 l. (tak się uczyłam ) ;) Do garnka wrzucamy kostkę masła(czekamy aż się roztopi) mieszamy dodajemy tyle samo gram mąki pszennej co masło (np. kostka masła ma 200 g. więc dodajemy 200g. mąki pszennej) nie przestając mieszać dolewamy litr mleka,litr wody i litr śmietany.Dodajemy trochę soli(według swojego uznania) i garść kucharka. Gotujemy do zagotowania i zgęstnienia gotowe smacznego! ;)UWAGA!!!!SOS NI MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ BO BD. DO WYRZUCENIA! CAŁY CZAS TRZEBA MIESZAĆ! to mój 1 przepis więc proszę nie krytykować
Babciagramolka
Podajesz proporcje przemysłowe - bo po co komu 5 litrów sosu to raz - jesli uczyłaś się tego w takich proporcjach to można było przeliczyć to na porcję 1/2 litra sosu i przepis był by przydatny w warunkach domowych to raz .
Dwa - sos beszamelowy to na pewno nie jest ani potrawka - zresztą oba sosy różnią sie wiec nie mozna o nich pisać jak o jednym i tym samym .
Jeszcze nie słyszałam o beszamelu bez gałki muszkatołowej czy potrawce nie robionej na bulionie z żóółtkami .
Nie wiem - moze ten sos jest jakąś białą bazą na inne sosy bo ani beszamelem ani potrawką na pewno nie jest.