krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Sos cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

 Sos cebulowy

Składniki:

Sos cebulowy

 

  • 4 średniej wielkości cebule
  • , łyżka tłuszczu,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1,5 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • , sok z połówki cytryny
  • , sól; zasmażka:
  • 3 łyżki mąki i 3 łyżki tłuszczu

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy
Obrać cebulę, pokrajać w półkrążki i udusić na patelni z łyżką tłuszczu, nie rumieniąc. Gdy stanie się szklista, przetrzeć przez sito. Z mąki i tłuszczu przygotować rumianą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z warzyw, dodać cebulę, sól, cukier i sok z cytryny oraz - dla zabarwienia - dwie łyżki karmelu i, stale mieszając, zagotować.