Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos cumberland

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sos cumberland jest dość ostry w smaku i niezwykle aromatyczny, pasuje np. do czerwonego mięsa.

Sos cumberland

Składniki:

Sos cumberland

 

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki musztardy
  • dżem porzeczkowy lub z dzikiej róży
  • imbir sól
  • koniak

 

 

Sposób przygotowania:

Sos cumberland
Skórkę z 1 pomarańczy i cytryny drobno pokroić i gotować w winie do miękkości, następnie odsączyć i rozgnieść na miazgę, a do wywaru dodać musztardę, sok z obydwu pomarańczy i cytryny oraz dżem lub konfiturę w takiej ilości, by sos był dość gęsty. Na koniec dodać rozgniecione skórki, zagotować, doprawić solą i imbirem i dodać trochę koniaku.