Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos cytrynowy do ryb :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekki sos do potraw rybnych ( można też robić ten sos do dań warzywnych lub drobiowych – używając jako bazy odpowiednio bulionu

Sos cytrynowy do ryb :

Składniki:

Sos cytrynowy do ryb :

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka wywaru z ryby i warzyw ( lub 1 szklanka bulionu rybnego Knorra )
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • otarta na tarce ( małe oczka ) szczypta skórki cytrynowej
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sos cytrynowy do ryb :
Masło rozpuścić w rondelku .Wsypać mąkę i rozmieszać. Rozprowadzić wywarem .Dodać śmietankę .Żółtko rozprowadzić odrobiną sosu i dodać do garnuszka . Chwilę ogrzewać by sos zgęstniał ( nie zagotowywać ). Doprawić sokiem z cytryny , cukrem , skórką cytrynową i jeśli trzeba solą .

Tagi:

ryba ryby