aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Sos czosnkowy z suszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Suszona cebulka nie tylko dodaje charakterystycznego smaku ale też konsystencji, gdyż pęczniejąc zagęszcza sos.

Sos czosnkowy z suszoną cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos czosnkowy z suszoną cebulką

 

  • 200g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • koperek (świeży lub suszony)
  • sól ziołowa i pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy z suszoną cebulką
Do miseczki przełożyć jogurt, następnie dodać suszoną cebulkę, koperek,musztardę i wszystko dokładnie wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę (można go również zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw) i dodać do reszty składników. Sos odłożyć do lodówki na ok. 30 min, tak by suszona cebulka napęczniała. Po tym czasie doprawić całość solą ziołową i pieprzem. Dodatkowo można użyć też odrobinę przyprawy do sosu Tzatziki.
Sos czosnkowy z suszoną cebulką
Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy oraz musztardę
Sos czosnkowy z suszoną cebulką
czosnek przeciskamy przez praskę