smysia234

smysia234

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Sos do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

sos polecam do różnego rodzaju mięs, dziczyzny

Sos do mięs

Składniki:

Sos do mięs

 

  • 4 szklanki suszonej żurawiny
  • 300 ml wody
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Sos do mięs
Do czystego rondelka wsypałam suszoną żurawinę i zalałam wodą. Żurawinę gotowałam na niewielkim ogniu cały czas mieszając. W trakcie wrzenia doprawiłam pieprzem oraz cukrem. Wymieszałam i znów cały czas mieszając gotowałam . Gdy woda zaczęła wyparowywać podlałam ją ponownie wodą do momentu aż sos przybrał postać lekko kleistą. Sos nadaje się do mięs, dziczyzny.