Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos do ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos podawać do szlachetnych ryb, (soli, pstrąga, sandacza).

Sos do ryby

Składniki:

Sos do ryby

 

  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • por biała część
  • 15 dag owoców morza
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos do ryby
Do rondla wlać wino i doprowadzić do wrzenia, na gotujące się wino, wlewać powoli śmietanę i dalej gotować. Roztopić dwie łyżki masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać do sosu, ciągle mieszać aby zasmażka połączyła się z sosem. Na pozostałym maśle, usmażyć jarzyny obrane i drobno starte na tarce, przełożyć do sosu i dalej gotować. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Tagi:

owoce morza