marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos głogowy do mięs.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Głóg oczyścić,opłukać,zalać wodą i gotować na miękko.Przetrzeć przez sito,sporządzić zasmażkę,rozprowadzić rosołem,doprawić,wlać wino.Gotowa

Sos głogowy do mięs.

Składniki:

Sos głogowy do mięs.

 

  • 20 dkg.świeżego głogu,
  • 3 dkg.masła,
  • 3 dkg.mąki,
  • 2 goździki,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • 1/4 l.rosołu,
  • 1/3 liścia bobkowego,
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy,
  • cukier,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sos głogowy do mięs.
Głóg oczyścić,opłukać,zalać wodą,aby owoce były zakryte.Gotować
do miękkości.Ugotowany głóg przetrzeć przez sito,zrobić zasmażkę z mąki i masła,rozprowadzić rosołem.Doprawić zmiażdżonymi przyprawami,wlać kieliszek wina.Gotować kilka minut.Przecedzić,połączyć z przetartym głogiem,przyprawić solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym.Podawać do pieczeni z dziczyzny.