Sposób przygotowania:
Sos głogowy do mięs.
Głóg oczyścić,opłukać,zalać wodą,aby owoce były zakryte.Gotować
do miękkości.Ugotowany głóg przetrzeć przez sito,zrobić zasmażkę z mąki i masła,rozprowadzić rosołem.Doprawić zmiażdżonymi przyprawami,wlać kieliszek wina.Gotować kilka minut.Przecedzić,połączyć z przetartym głogiem,przyprawić solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym.Podawać do pieczeni z dziczyzny.
do miękkości.Ugotowany głóg przetrzeć przez sito,zrobić zasmażkę z mąki i masła,rozprowadzić rosołem.Doprawić zmiażdżonymi przyprawami,wlać kieliszek wina.Gotować kilka minut.Przecedzić,połączyć z przetartym głogiem,przyprawić solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym.Podawać do pieczeni z dziczyzny.