dodi1

dodi1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Sos holenderski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pycha ten sosik np. do ryb.

Sos holenderski

Składniki:

Sos holenderski

 

  • 50 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • rosołek,
  • 2 plasteki cytryny

Sposób przygotowania:

Sos holenderski
Wziąść masło, wbić żółtka,łyżkę maki, łyżkę octu, i łyżeczkę cukru. To wszystko razem bardzo dobrze rozbić. Następnie wlać rosołek tyle aby był zawiesisty, włożyć 2 plasterki cytryny . Postawić na wolny ogień aby sos wzniósł się do góry i dobrze zagrzał. Nie ma się gotować. Zamiast rosołku można wlać białego wina to wtedy nie trzeba już plasterków cytryny. Sos taki podaje się do ryb, do potrawy z prosięcia lub cieleciny.