Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Sos jagodowo - malinowo - cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos owocowo - cebulowy idealnie pasuje do mięs zarówno tych delikatnie przyprawionych, jak i do przełamania ostrych smaków.

Sos jagodowo - malinowo - cebulowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos jagodowo - malinowo - cebulowy

 

  • garść jagód
  • garść malin
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 1 cebulę
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli

 

Sposób przygotowania:

Sos jagodowo - malinowo - cebulowy
Maliny i jagody myjemy i gotujemy w rondelku z jedną łyżeczką miodu. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Gdy owoce zgęstnieją, odcedzamy je przez sitko, przelewamy do cebuli i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Sos powinien być gęsty i aksamitny. Gotowe.
Sos jagodowo - malinowo - cebulowy
Maliny, jagody i miód gotujemy w rondelku na wolnym ogniu
Sos jagodowo - malinowo - cebulowy
Gdy owoce zgęstnieją, odcedzamy jee przez sitko i dodajemy do podsmażonej cebuli.