agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

sos karmelowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Apetyczny sos do deserów i lodów.

sos karmelowy.

Składniki:

sos karmelowy.

 

  • 200 g cukru
  • 220 ml wody
  • 75 g masła
  • 75 ml śmietanki 30 %
  • 4-5 kropli esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

sos karmelowy.
Cukier wsypać do rondla i zrumienić, kolejno zmniejszyć ogień i wlać 100 ml wody. Jeśli cukier zacznie się rozpuszczać to dodać resztę wody. Gotować, przy tym mieszając do momentu , aż cukier się rozpuści i zacznie gęstnieć. Wtedy zdjąć z ognia dodać masło, postawić na małym ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Na koniec wlać śmietankę oraz esencje waniliową.