Sposób przygotowania:
Sos karmelowy z solą
Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie. Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy.
Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.
Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.
Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.