Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sos karmelowy z solą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy sos karmelowy z dodatkiem soli morskiej to idealny dodatek do ciast, deserów czy kawy. Prosty w wykonaniu i pyszny w smaku.

Sos karmelowy z solą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos karmelowy z solą

 

Sposób przygotowania:

Sos karmelowy z solą
Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie. Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy.

Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól i gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o pożądanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.

Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
Sos karmelowy z solą
Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier, rozkładamy go łyżką na całym dnie.
Sos karmelowy z solą
Podgrzewamy aż rozpuści się i nabierze ładnego brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie (może pryskać) wlewamy wodę – mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy.
Sos karmelowy z solą
Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy masło i sól
Sos karmelowy z solą
gotujemy około 5 minut, aż do momentu uzyskania sosu o porządanej przez nas konsystencji. Gotowy sos przelewamy do wyparzonego słoiczka.

Tagi:

sosy sól