oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos korniszonowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos korniszonowy najlepiej nadaje się jako dodatek do kotletów z kasz i kotletów ziemniaczanych.

Sos korniszonowy

Składniki:

Sos korniszonowy

 

  • 15 dag korniszonów
  • 2 szt cebule
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąka
  • 1 szkl wywaru z warzyw
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos korniszonowy
Wyjęte z zalewy korniszony drobno posiekać. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kosteczkę, a następnie podrumienić na tłuszczu na złoty kolor. Rumianą cebulę wymieszać z przesianą mąką i lekko zasmażyć, a następnie rozprowadzić wywarem, dodać posiekane korniszony, zagotować, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.