Karmellka82

Karmellka82

Kucharz
[Przepisów: 12]

Sos kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

podawać do mięs gotowanych i ciepłych ziemniaków

Sos kwaśny

Składniki:

Sos kwaśny

 

  • 1 szklanka wywaru mięsnego
  • 5 dag cebuli
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 lyżka mąki pszennej
  • lisć laurowy,sól,cukier
  • ocet lub kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Sos kwaśny
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostke,po czym ugotować wraz z liściem laurowym w wywarze z mięsa.Do wywaru dodać sol,cukier,ocet,chwilkę pogotować na małym ogniu,następnie zageścić zawiesiną z mąki i wody.Sos z zawiesiną zagotować ciągle mieszając ,zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietanę, nie przerywajac mieszania.