agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Sos miętowy do deserów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos miętowy idealny do deserów, naleśników, racuszków i innych dań

Sos miętowy do deserów

Składniki:

Sos miętowy do deserów

 

  • mięta świeża, posiekana 1 szklanka
  • wino białe wytrawne 1 kieliszek
  • woda przegotowana 0,5 szklanki
  • sok z cytryny 2 łyżka
  • kolendra 0,5 łyżeczki
  • miód 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

 

Sposób przygotowania:

Sos miętowy do deserów
Wypłukać wszystkie listki mięty, osuszyć na ręcznikach papierowych, do wysokiego naczynia włożyć składniki miętę, wino, wodę przegotowaną, sok z cytryny, kolendrę, miód, sól i zmiksować składniki w blenderze. Porcjować sos do sosjerki i porcjować do potraw. Ozdobić listkami mięty.