mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Sos mokka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do lodów i innych deserów.

Sos mokka

Składniki:

Sos mokka

 

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 2 łyżki likieru jajecznego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Sos mokka
Zółtka utrzeć z cukrem i solą do białości.Kawę zalać wrzątkiem (do 1/3 wysokości), przykryć , po 3 minutach przecedzic i wymieszać ze śmietanką .Dodac czekoladę roztopioną z dodatkiem masła i zagrzać .Mieszać .Dodawać do żółtek i ogrzewać , ubijać trzepaczką do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i połączyć z likierem jajecznym.

Tagi:

kawa czekolada