wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Sos ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sos idealnie pasuje do mięs, jajek, polecam!

Sos ogórkowy

Składniki:

Sos ogórkowy

 

  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 300 ml bulionu z kostki wołowej lub innej,
  • 2 łyżeczki mąki,
  • 0,5 szklanki śmietanki 18-procentowa,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos ogórkowy
Ogórka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zalać gorącym bulionem, gotować ok 5 minut. Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać do bulionu energicznie mieszając, gotować aż sos zgęstnieje. Ew przyprawić solą, pieprzem. Podawać do mięsa, jajek. Smacznego!!!