iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Sos paprykowo-marchewkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dobry sos do kotletow lub miesa z piekarnika.

Sos paprykowo-marchewkowy.

Składniki:

Sos paprykowo-marchewkowy.

 

 

 

  • 1/2 papryki czerwonej(dużej)
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki średnie
  • 1/2 kostki rosołowej
  • vegeta, pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Sos paprykowo-marchewkowy.
Cebule, marchewkę obrać, papryki umyć, wyczyścić z ziaren. Warzywa kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ok 5 min. Dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody cieplej i dodajemy do warzyw dusimy przykryte ok 10-15 min (na małym ogniu). Doprawić do smaku. Wystudzić i zmiksować blenderem, następnie całość przecieramy przez sitko. Gdyby był zbyt gęsty mieszając dodawać małe ilości cieplej wody przegotowanej aż do uzyskania gęstości jakiej chcemy.