Sos piri-piri

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos wywodzacy sie z Afryki, sprawdza sie w daniach z owocami morza.

Sos piri-piri

Składniki:

Sos piri-piri

 

  • 3 lyzki oleju
  • 3 lyzki pokruszonych suszonych ostrych papryczek,
  • 1 drobno posiekany peczek cebulki ze szczypiorkiem,
  • 5 zabkow czosnku,
  • 1 lyzka utartego imbiru
  • 1 lyzka slodkiej papryki w proszku,
  • 3 lyzki soku cytrynowego
  • 4 lyzki pasty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Sos piri-piri
Na duzej patelni rozgrzalam 3 lyzki oleju . Wsypalam 3 lyzki pokruszonych suszonych ostrych papryczek, 1 drobno posiekany peczek cebulki ze szczypiorkiem, 5 zabkow czosnku, 1 lyzke utartego imbiru i smazylam przez 5 minut. Zawartosc przelozylam do blendera: dodalam 1 lyzke slodkiej papryki w proszku, 3 lyzki soku cytrynowego i 4 lyzki pasty pomidorowej. Zblendowana paste umiescilam w sloiczkach.